top of page

Varför vi behöver fler kvinnor inom IT - och vad vi missar när de inte är med

När vi pratar om tech och innovation, snackar vi ofta om nya lösningar, coola produkter och framtidens smarta teknik. Men två frågor vi inte ställer tillräckligt ofta är: Vem är det egentligen som får skapa den här framtiden och vem ska den vara till för?

Vi som jobbar i IT-branschen märker det varje dag – vi är en väldigt homogen grupp. I Sverige är bara ungefär 28 % av de som jobbar inom IT kvinnor. I Finland och Norge är siffrorna ännu lägre. Och det ser ungefär likadant ut i resten av Norden.

Och det här är lite ironiskt, eftersom vi och vår grannländer ofta lyfts fram som föregångare när det gäller jämställdhet i samhället i stort.

Men vad spelar det egentligen för roll att det är fler män än kvinnor i branschen? Jo, en hel del faktiskt. Det handlar inte bara om rättvisa – det påverkar hur innovativa och kreativa vi är som bransch i stort.


Vad snedfördelningen kostar oss alla

Det här är inte bara en fråga om rättvisa eller att det ska "se bra ut" i någon årsredovisning. När en hel bransch domineras av ett kön påverkar det vilka idéer som lyfts, vilka problem som får lösningar och vilka behov som glöms bort.


Innovation föds när olika perspektiv möts och bryts mot varandra. När alla ser världen på ungefär samma sätt, missar vi massor av möjligheter. Det kan handla om allt från hur en app fungerar, till vilka säkerhetslösningar vi prioriterar eller hur vi tänker kring användarupplevelse.


Och vi vet att det här redan har hänt. Röstassistenter som funkar sämre för kvinnor, medicinska appar som helt missar funktioner kopplade till kvinnors hälsa – ja, listan kan göras lång. Och jag är rätt säker på att det inte är för att någon vill exkludera, utan för att den som designar något har mycket lättare att utgå ifrån sin egen erfarenhet. Och när majoriteten i rummet är män, blir det oftast manliga perspektiv som styr.


En fråga om överlevnad för branschen

Sen har vi en annan grej som gör det här ännu viktigare: kompetensbristen. Du har säkert läst och hört det på nyheterna – både Norden och Europa står inför en enorm kompetensbrist inom IT, där de stora länderna i både öst och väst springer fort. Enormt fort. Vi behöver fler utvecklare, ingenjörer och IT-specialister i hela Norden. Men om vi bara rekryterar från halva befolkningen, hur ska vi då klara det?


Studier visar att om fler kvinnor valde IT-yrken skulle vi kunna fylla stora delar av det här kompetensgapet – och dessutom öka innovationstakten och lönsamheten på köpet. Det här är med andra ord inte en "snäll" grej vi gör för jämställdhetens skull – det är en strategiskt viktig satsning för att klara framtiden.


Så, vi behöver allas perspektiv - vad gör vi åt det?

För mig som man i IT-branschen handlar det här inte om att "kvotera in" någon eller göra avkall på kompetens. Tvärtom. Det handlar om att förstå att vi behöver fler perspektiv och mer mångfald för att bli bättre tillsammans.


Det finns en hel del initiativ som arbetar för att förändra den rådande snedfördelningen. I Sverige har vi bland annat Womentor, ett program där företag jobbar aktivt med att få in fler kvinnor i ledande roller. Vi har också Pink Programming, där kvinnor får chans att prova på programmering i en avslappnad och stöttande miljö. Event som Women in Tech lockar tusentals kvinnor som vill in i – eller upp i – branschen. Och vi på Tech Sisters har som ambition att öka jämställdheten i IT-branschen genom att främst erbjuda kvinnliga IT-konsulter i de digitaliserings-, support- och utbildningsuppdrag vi erbjuder.


Men ska vi vara helt ärliga så går det för långsamt. Vi behöver inte bara fler initiativ som riktar sig till kvinnor – vi behöver också förändra kulturen. Mindre machokultur, och fler arbetsplatser där alla känner sig välkomna och hörda. Och där har jag och mina manliga kollegor i branschen ett ansvar i att ifrågasätta varför det ser ut som det gör och vad vi kan göra åt det.


Det här är inte en fråga som bara är viktig för kvinnor. Det är viktigt för hela tech-Sverige – och för hela samhället. För om vi vill ha innovation som funkar för alla, och om vi vill ha en tech-sektor som hänger med i den globala konkurrensen, då behöver vi ta vara på hela befolkningens potential.


Det är inte bara rättvist – det är smart!

 
 
bottom of page